|
ДС следяла Международния балетен конкурс във Варна от самото начало ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Февруари 2021 10:38

alt

 

Държавна сигурност е следяла провеждането и участниците в Международния балетен конкурс – Варна от самото му начало.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт относно: Провеждането на I-вия Международен балет конкурс в гр. Варна от 1964 г.

Рапортът е написан от офицер от ДС, командирован специално от София за събитието във Варна, а документът е запазен в т. нар. литерни дела на Държавна сигурност, образуване по тема или обекти.

Международният балетен конкурс – Варна е създаден през 1964г., като първото му издание се провежда през месец юли Летния театър в морската столица. Той е първото в света професионално международно балетно състезание.

От документа на ДС става ясно, че репресивният апарат на компартията е организирал пълно обезпечаване на международния конкурс: от изнасяне на беседи пред служители и работници от предприятия, поели шефство на някои от групите и персонала на летния театър до поставяне на задачи на агентурата и доверителните връзки в хотелите, където са били настанени гостите и по линия на интелигенцията.

Самият офицер, командирован специално от София за обезпечаване на международното събитие във Варна, е провел среди с един от зам.-председателите на Комитета за изкуство и култура и с директора на Концертна дирекция с цел да заостри вниманието им към някои от западните членове на журито, а също така и ангажирането им с изявления в медиите.

В документа са дадени характеристики на членове на журито на Международния балетен конкурс от Великобритания и Румъния.

Отделно е изложена информация за кубински балетист и български репетитор, балетмайстор и оркестрант.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944-1991”,  издание на Комисия по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов