|
Как ДС, Гранични войски и милицията са действали в граничната зона ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Февруари 2021 19:03

alt

 

За да се избегне дублирането на правомощия и проблеми в своята дейност през 1949 г. е приета специална Инструкция, която е определила взаимоотношенията и сътрудничеството между органите на Гранични войски, Държавна сигурност и народната милиция в граничната зона.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, дава представа за слабостите в работата на отделните звена на комунистическия режим в началото на изграждането на тоталитарна държава по съветски образец.

Множество други архивни документи показват, че между ДС и Гранични войски са съществували редица търкания, които инструкцията от 1949 г. е трябвало да разреши.

Така например в нея е посочено, че „органите на ДС нямат право да се месят“ в работата на Гранични войски.

Но в същото време на ДС е позволено да „донасят по своя линия за забелязани слабости, допуснати грешки или своеволия от страна на органите на Гранични войски“.

На ДС е разрешено да води неограничено по обем разузнаване в граничната зона, като Гранични войски „нямат право да се месят в тяхната работа“.

Подчертано е, че се ликвидират всички остатъци от схващането, че Гранични войски могат да се справят с общодържавното разузнаване и на тази основа органите на ДС „нямат работа в граничната зона“.

Нещо повече, Държавна сигурност е изведена като старши оперативно-разузнавателен орган.

При охраната на границата командването на военните действия е възложено на Гранични войски, а ДС и народната милиция им оказват пълно съдействие.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и гранични войски”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов