|
С камерни агенти и подслушване ДС разработвала враговете с „партиен билет“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Февруари 2021 10:44

alt

 

Държавна сигурност не се е церемоняла много с високопоставените членове на БКП, които в края на 40-те години на ХХ век комунистическият режим е определил като врагове с „партиен билет“ и е трябвало да бъдат смазани.

Освен, че са арестувани и подложени на средновековни репресии по време на следствието срещу тях тези партийни членове са разработвани от ДС в килиите чрез подслушване и поставянето им на камерни агенти.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително предложение относно: Мероприятията за приключване на централното следствие.

Документът е от 1951 г. и е изготвен от следствието на ДС, като е предложен за утвърждаване от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Цанков.

От него се разбира, че е предложено на трима от високопоставените партийни членове Петко Кунин, Иван Масларов и Петър Семерджиев да бъдат подслушвани.

На други партийни членове, заемали допреди това важни ръководни постове в Политбюро и в самата ДС, е увеличена агентурата, чрез която са разработвани по време на престоя им в килиите на Софийския централен затвор.

Става въпрос за фигури с особени заслуги към БКП още преди 9 септември 1944 г.  като Петко Кунин, Иван Масларов, Стефан Богданов и Георги Ганев.

За всеки от тях е посочен план, по който следствието да бъде доведено до край.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов