|
Как ДС поиска от ЦК на БКП „доказателства“, че Трайчо Костов е левосектант, титовист и английски шпионин ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Януари 2021 17:54

alt

 

Известно е, че вицепремиерът Трайчо Костов, член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, е унищожен през 1949 г. от собствената си компартия чрез измислен съдебен процес, инспириран от Кремъл.

Това става, след като си позволява да откаже на Москва да предоставя данни за българския износ на Запад, отказ довел Сталин до гняв и фатални последици за Костов.

Когато обаче в София е задействан съветския план за разправа с неразумния български комунистически високопоставен функционер репресивният апарат на БКП – Държавна сигурност – е поискал от най-високо място помощ, за да докаже обвиненията, че Трайчо Костов е прикрил се левосектант, върл привърженик на титова Югославия и накрая – английски шпионин с антисъветска дейност.

Лично министърът на МВР-ДС по това време Руси Христозов се е обърнал до ЦК на БКП с искане Централният комитет да посочи конкретни хора и фигури, които да подкрепят с показания гореописаните обвинения.

За това свидетелства строго поверително предложение до ЦК на БКП от Руси Христозов от есента на 1949 г., което desebg.com публикува онлайн.

С него също така е поискано и разрешение да бъдат разпитани някои висши комунистически функционери.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов