|
Как партийният комитет в МВР-ДС е промивал мозъците на офицерите в репресивия апарат ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Ноември 2020 18:42

alt

 

Партийният комитет в МВР-ДС е играл особена роля в идеологическото подковаване на служителите в репресивния апарат на БКП.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна Програма на партийния комитет при МВР за идеологическа кампания във връзка с Дванадесетия партиен конгрес и юбилейните годишнини на партията, държавата и на видни партийни ръководители през 1981-1982 г.

Документът е от ноември 1980 г. и е парафиран от секретаря на партийния комитет в МВР-ДС. Във всяка една структура на репресивния апарат на компартията съществува съответната първична партийна организация, която се отчита по идеологическа линия на комитета н МВР-ДС.

Програмата е пълна с  пропагандни мероприятия, с които на практика са промивани мозъците на оперативния състав.

Главната цел е „издигане на по-високо равнище мирогледното, класово-партийното, нравственото, патриотичното и интернационалното съзнание и социалната активност на комунистите и служителите в борбата за претворяване на партийните решения“.

Сред основните задачи е посочено обогатяването на знанията на „служителите и особено на новопостъпващите и на членовете на ДКМС за историята и борбите на БКП“.

Друга задача е да се „осмисли и усвои приносът на нейните първи ръководители Д. Благоев, Г. Димитров и Т. Живков“.

Тогавашният генерален секретар на БКП е определен като „архитект“ на т. нар. Априлска линия на партията от 1956 г. против „култа към личността“ по сталински образец, когато на пленум на БКП Живков е утвърден за водач на мястото на своя ментор Вълко Червенков.

По ирония в следващите десетилетия управлението на Живков ражда култ към самия него.

За тоталната идеологизация на мисленето в МВР-ДС е достатъчно да се посочи, че дори отбелязването на 1300-годишнината от създаването на българската държава партийният комитет в силовото ведомство го пречупва през „социалистическия принос за 1300“.

Не е пропуснато съхраняването, обогатяването и развитието на „любовта и признателността на нашия народ пред подвига на руските и съветските братя“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.

 

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов