|
ДС си вярвала, че активните ѝ компромати срещу САЩ били успешни ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Ноември 2020 19:49

alt

 

Държавна сигурност си е вярвала, че активните мероприятия, които провеждала срещу САЩ в началото на 80-те години на ХХ век под формата на компромати, оказване на влияние, разобличаване и т.н. са били успешни.

Това разкрива документ на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването), който desebg.com публикува онлайн. ПГУ е структурата, в която е организиран специален отдел за подготовка и провеждане на активни мероприятия (АМ) зад граница по през последните две десетилетия на комунистическия режим в България.

Документът представлява строго секретна справка относно: Ефектът от провежданите АМ срещу САЩ и НАТО за последните две години. Той е от 1983 г. и отчетът в него обхваща периода 1981-1982 г.

„Крайна цел на провежданите от нас и съвместно с братските органи АМ за този период е била проваляне на външнополитическия курс на САЩ и НАТО към конфронтация и засилено въоръжаване, налагане на силата на силата и военната заплаха в международните отношения“, е посочено в справката.

ДС си въобразявала, че е оказвала влияние върху „определени среди в САЩ“. Това, според ПГУ-ДС ставало чрез засилване на антивоенните настроения в САЩ и съюзните ѝ страни, подкрепа на антиамерикански и антинатовски настроения в Западна Европа и Третия свят.

По ирония времето, за което ДС отчита успешните си компроматни мероприятия, съвпада с първия мандат на президента Роналд Рейгън, чиято външна политика срещу Източния блок начело със СССР води до разпада на съветския лагер и тоталитарните комунистически режими в страните от него.

Нещо повече, въпреки опитите на ДС да компрометира самия президент Рейгън той се превръща в доминиращата политическа фигура на 80-те години на ХХ век, преизбран е за президент през 1984 г. и изкарва втория си мандат при още по-голяма популярност.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов