|
ДС за чистката в армията: С малки изключения всички набелязани офицери са уволнени ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Ноември 2020 17:51

alt

 

„Общо от войската сме представили за уволнение 1200 души офицери… всички с изключение на около 50 души са уволнени“. Това докладва инспектор по военна линия от Държавна сигурност при поредната вълна от чистката в армията след 9 септември 1944 г.

Свидетелството за нея е запазено в архивите на ДС, а desebg.com го публикува онлайн.

То представлява доклад от Любомир Пентиев, инспектор при отделение „А“ на ДС (вътрешно политическо разузнаване, б.а.) за извършената работа по военна линия в София и провинцията от януари 1946 до 15 август 1946 г., адресиран до началника на отделение „А“ на ДС.

„Въпреки че работата по военна линия започна сравнително от скоро резултатите специално за София могат да се отчетат като добри. Че действително сме били добре информирани относно поведението на военните чинове и отношението им към ОФ властта говори най-добре фактът – от представените от нас за уволнение са уволнени почти всички“, докладна инспектора от ДС.

Той допълва, че „работата по военна линия в провинцията не е била проведена със същата последователност и резултатност“.

В доклада е посочено, че за отчетения срок ДС е събрала сведения за над 1500 офицери, а от провинцията за повече от 2500 военни чинове.

Само в Софийския гарнизон ДС е разполагала с мрежа от 380 секретни сътрудници – резиденти и осведомители.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов