|
Политбюро на ЦК на БКП трепери: ДС не съумява да ликвидира горянското движение ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Септември 2020 11:06

alt

 

През 1950 г. висшето ръководство на тоталитарния режим на БКП – Политбюро – е треперило от факта, че органите на репресивния му апарат не мога да се справят с разрастващото се въоръжено съпротивително движение на българските горяни.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително проекто-решение на Политбюро на ЦК на БКП за ликвидиране на бандитското движение в страната, София от 20 април 1950 г.

С „бандитизъм”, „бандити” и „бандитско движение” комунистическият режим е наричал горяните и тяхното съпротивително движение, съществувало в България от 1945 до 1958 г.

Към началото на 50-те години режимът не само не се е справял в стремежа горянската съпротива да бъде ликвидирана, но е допуснал движението на горяните да се разрастне, става ясно от документа.

Той е изготвен в резултат на доклад на тогавашния министър на вътрешните работи Руси Христозов.

„Органите на МВР, въпреки че имат отделни успехи в борбата с бандитизма, не са съумели да разкрият и ликвидират организиращите центрове на бандитизма”, признава висшето партийно ръководство.

То критикува МВР-ДС, че не са създали „квалифициран агентурен апарат и не са внедрили такъв в задграничните центрове и в самите бандитски групи”.

Подчертана е и липсата на постоянна координация в борбата срещу горяните.

Предвидено е да се създаде специален отдел при ДС за борба с горянското движение, а министър Христозов е задължен да „вземе бързи и енергични мерки за ликвидиране на бандитите и нелегалните”.

На комунистическият режим ще са му нужни още осем години, за да изпълни набелязаното през 1950 г., като създаденият отдел в ДС специално за горяните не се оказва достатъчен и режимът създава вътрешни войски, които също са хвърлени срещу горянските чети.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов