|
ДС се видяла в чудо от антисъветски проявиш на наши студенти в СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 31 Юли 2020 18:22

alt

 

Държавна сигурност се е видяла в чудо от антисъветски прояви на български студенти по време на следственото им в Съветския съюз.

Данните за тях достигат днес до нас благодарение на запазените архиви на ДС, а desebg.com публикува онлайн един от документите.

Той представлява строго секретна докладна относно: Допускане на някои слабости по подбора и изпращането на студенти, аспиранти и специализанти във висшите учебни заведения и институти на Съветския съюз.

Докладната е от оперативната група на МВР-ДС за връзка в Москва и е от 1972 г.

В нея е отбелязано, че към началото на 70-те години на ХХ век са намалели проявите от политически, криминален и антиобществен характер на български студенти, аспиранти или специализанти.

„Тези успехи биха били още по-големи, ако не се допускат някои съществени слабости по подбора и изпращането на студенти, аспиранти и специализанти в институтите на Съветския съюз”, е посочено в документа.

Оперативната група за връзка на ДС в Москва смята, че основният проблем е допускането на следване в СССР на „политически неукрепнали” студенти или такива с „лош политически произход”.

Посочени са редица конкретни случаи на студенти с антисъветски прояви, буржоазно възпитание или чиито родители са обект на преследвания и дори изпращане в концлагери за „вражески позиции”.

„Напълно основателна е тревогата на някои другари, че с подценяване въпроса за подбора на студенти, аспиранти и специализанти за Съветския съюз се подценява въобще въпроса за създаване бъдещите кадри на в научните институти”, се добъпла в докладната.

В нея са предложени мерки за недопускане на неправилен подбор при изпращане на студенти в СССР.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов