|
Как ДС е придобивала, възпитавала и ръководила своята агентура ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Юли 2020 16:46

alt

 

В Държавна сигурност са приети правила за придобиване на агенти, както и за тяхното възпитание и ръководство, по които оперативните работници са работили.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един от първите по-обстойни документи в тази насока – строго поверителна Инструкция по придобиване, възпитание и ръководство на агентура от органите на Държавна сигурност в НРБ.

Той е от 1950 г. и определя ролята и задачите на агентурата. Тя се придобива, за да разкрива „агентите на разузнаванията на капиталистическите страни, вражеските подмолни организации и други антинародни елементи от всички класи и слоеве на нашето общество”.

Към началото на 50-те години е забравено вербуването на членове на БКП, освен в случаите по разработки на трайчокостовисти и тройцкисти.

В документа са дадени определения за основните категории сътрудници към онзи период, а именно агент, информатор, резидент и съдържател на явочна квартира.

Инструкцията съдържа и раздел за начина, по който следва в ДС да бъдат оформени вербовките, както и изключването на агентите от апарата на Държавна сигурност.

„Успехът на работата с агентурата зависи не само от удачния подбор и умелото извършване на вербовката на агентите, информаторите и резидентите, но и от правилното ръководство, възпитание и инструктаж на агентурата”, е записано в документа.

Посочено е, че отношенията между оперативните работници и агентите не могат да са фамилиарни, но в същото време не трябва и да са „сухи, формални, казионни”.

„Оперативните работници трябва да бъдат внимателни и отзивчиви към нуждите на агентурата”, е записано още в инструкцията.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – структура и основни документи”, издание на Комисията по досиетата, 2010 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов