|
Да те изпрати БКП в концлагер без заповед и справка ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Юли 2020 18:22

alt

 

По време на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия е било напълно възможно да попаднеш в някой от концлагерите за политически противници без заповед и справка.

За това свидетелстват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад до министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков от неговия заместник ген. Ангел Цанев.

В документа, който е от месец януари 1952 г., се признава, че в няколко акции на МВР-ДС и народната милиция са изпращани в лагерите (трудово-възпитателни общежития) лица без заповеди и справки за тяхната дейност.

Посочено е, че някои служби на Държавна сигурност в страната не са спазвали процедурата, установена от ръководството на министерството.

Според извършените проверки към декември 1951 г. в комунистическите концлагери 141 лица без заповеди и справки, тоест без никакво основание.

Помощник-министър Цанев е предложил на министър Цанков да се нареди на окръжните началници на МВР-ДС в най-кратък срок да представят необходимите документи за въдворените в ТВО от тази категория лица.

Върху документа е поставена резолюция от министър Цанков, забраняваща изпращането в лагерите да става без заповед и справка.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов