|
Жесток метод на ДС: Изолация в карцер за дръзко поведение пред следствието ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Юли 2020 16:48

alt

 

Следствието на Държавна сигурност е използвало крайно жестоки методи срещу противници на комунистическия режим, които по време на разпитите са се осмелявали да казват истината в очите на своите мъчители.

Сред тези методи е поставянето на жертвата в карцер, където тя е оставали в продължени на дни напълно изолирана в нечовешка обстановка – без светлина, почти без храна и вода, без легло и завивки. Целта е една – следственият да бъде пречупен физически и психически.

Един от хората, които са поставени в това екстремно изпитание е католическият свещеник Дамян Гюлов.

Сайтът desebg.com публикува онлайн едно от документалните доказателства за изтезанията, извършвани от ДС по неговия случай.

Той представлява строго поверително предложение относно: Поставяне в карцер за срок от 10 дни на подследствения д-р Дамян Гюлов от месец май 1951 г.

Гюлов е първият арестуван духовник от католическата църква в България още преди да бъдат подложени на масови репресии по големия и малкия католически процеси множество католически свещеници начело с епископ Евгений Босилков.

Следствието му в ДС продължава година и половина. Той е осъден на 12 години, от които излежава 8 години.

„Аз съм тук не защото съм престъпник, а защото съм католически свещеник. Арестът е крайно безчовечен. Това го няма в никоя държава”, са част от репликите му пред следствието на ДС.

„Вашето твърдение е клевета, въображение и измислица”, е заявявал свещеникът на следователите по делото, по което той е обвинен „по улики за шпионаж” и „разпространение на зловредни слухове против народната власт”.

Това е възприето от ДС като „нахално и провокативно поведение”, заради което му е наложен 10-дневен карцер.

Наказанието е одобрено от тогавашния помощник-министър ген. Георги Кумбелиев.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов