|
ДС: Ръководствата на ТКЗС са от комунисти, но изпаднаха в кариеризъм и бюрократизъм ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Юли 2020 19:02

alt

 

Въпреки че в ръководствата на ТКЗС са членове на БКП в своята дейност и организацията стопанствата изпаднаха в наклонност на кариеризъм и бюрократизъм.

Това докладва самата Държавна сигурност през 1949 г. – само няколко години след началото на насилствената колективизация в България.

Изводът се отнася до ТКЗС в тогавашния район на Горна Джумая (от 1950 г.  Благоевград) и е направен в доклад за състоянието на трудово-кооперативните земеделски стопанства и ферми в Горно Джумайския сектор към 1 ноември 1949 г., който desebg.com публикува онлайн.

Документът, адресиран до началника на отдел първи в Дирекция Държавна сигурност, е подписан от началника на сектора в ДС в Горна Джумая и от инспектора в първа секция небезизвестния Костадин Кюлюмов, първи зам.-началник на създаденото през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и преди това активен участник в разгрома на горянското движение в Пиринския край (Кюлюмов е роден в  неврокопското село Гайтаниново).

В доклада е посочено, че са се създали настроения за отказване от ТКЗС. Това важало с пълна сила за редица селища в Санданско.

В други стопанства ръководителите им се обградили с роднини и приятели.

Типичен пример за това е председателят на ТКЗС в петричкото село Чучулигово.

На други места пък е констатирано несработване между членовете на ТКЗС и ръководството му.

„Членовете на ТКЗС все още гледат с недоверие към кооперативното обработване на земята. Те все още укриват земята си и оставят една част вън от стопанството”, се казва още в доклада.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов