|
Да напусне демонстративно ТКЗС още през 1949 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Юни 2020 17:10

alt

 

Дори и в най-мрачните години на тоталитарния комунистически режим в края на 40-те години на ХХ век е имало хора, които публично са изразявали несъгласие с политиката на БКП, включително и при налагането на насилствената колективизация.

За това свидетелстват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на заявление от група селяни (от ТКЗС) от село Чучулигово, Петричко, до Министерството на земеделието.

Документът е от месец юни 1949 г. и от него става ясно, че над 30 селски стопани, са декларирали желанието си за напускане на ТКЗС в петричкото село и връщането на земите им.

Основният мотив е разочарованието от стопанския съвет, който управлявал с „команджилъка” и заповеди, както и в разрез с мнението на общото събрание на земеделското стопанство.

„Стопанският съвет е неспособен да организира работата ни, а това ще ни струва много скъпо. Ние не виждаме никаква гаранция, че ще бъдем осигурени за живот, а това ни кара да достигнем до лоши заключения по отношение на ТКЗС и живота на техните членове”, се заключава в заявлението.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов