|
БКП се страхувала през 1989 г. пострадали от „възродителния процес” да се обединят с независимите дружества ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Юни 2020 12:17

alt

 

В края на тоталитарното си управление комунистическият режим се е опасявал обединяването на хора от турското малцинство, пострадали при „възродителния процес” и борещи се за правата си, да се обединят с нововъзникналите в периода 1988-1989 г. граждански сдружения като Независимото дружество за защита правата на човека на Илия Минев и независимия профсъюз „Подкрепа” и Комитета за религиозни права на отец Христофор Събев.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Опити на НПС „Подкрепа” и Комитета за религиозни права да използват лица с възстановени имена за провеждане на масови остри прояви.

Документът е подписан от ген. Антон Мусаков, началник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и ръководител на щаба на за работа по враждебните „независими” структури.

Той е от 19 април 1989 г. и предхожда т. нар. Майски събития от същата година, когато хиляди български граждани от турски произход излизат на мирни протести в страната, смазани със сила от режима и довели до изселването на 360 000 души от турски произход от България в Турция.

Строго секретната информация разкрива, че лидерът на „Подкрепа” е бил следен от Държавна сигурност, която е засякла негова среща и разговор с Ибрахим Рунтов (в документа той е посочен с наложеното му от режима име Бисер Рунтов) от село Долно ИЗворово, Казанлъшко.

Рунтов е политически затворник от 70-те години и известен активист сред мюсюлманското малцинство по време на комунистическия режим.

От документа се разбира, че Рунтов е имал контакт с друг политически затворник – Петър Бояджиев (от групата на Алфред Фосколо, Антон Машев и Александър Иванов, разпространили през 1968 г. нелегално възвание срещу режима на БКП). Бояджиев, който по това време се намира във Франция, където е изведен нелегално, продължава съпротивата срещу режима на БКП.

Рунтов е информирал Бояджиев, че заедно с 30 негови съмишленици вече са станали членове на Независимото дружество за защипа правата на човека и поддържат връзка с поета Петър Манолов, който е секретар на същата организация и съосновател на профсъюза „Подкрепа”.

ДС очевидно е следяла движението на Ибрахим Рунтов, защото в строго секретната информация е описана и негова среща с отец Христофор Събев от комитета за защита на религиозните права.

Рунтов е изявил желание той и последователите му да се включат в организацията.

Също така ДС е била наясно, че Рунтов и хората му са имали готовност да обявят гладни стачки в подкрепа на независимия профсъюз „Подкрепа”.

Проследено е и образуването на мюсюлманска инициативна група от Казанлъшкия район към Дружеството за защита правата на човека на Илия Минев.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1985-1990”, том 2, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов