|
ДС слухти какво коментират хората, след като БКП вдига цените ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Юни 2020 18:25

alt

 

Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия е събирало информация за коментарите на хората, след като тоталитарното управление на БКП е било принудени да повишава цените въпреки обещанията на нейния ръководител Тодор Живков, че партията се грижи за „благосъстоянието на народа”.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Коментари и други прояви във връзка с постановление №53 на Министерския съвет.

Документът е от септември 1985 г., когато „развитият социализъм” е принуден да увеличи цената на електроенергията, горивата и водата.

Същата година управлението на БКП въвежда и режим на тока, а други, характерни белези на некадърното управление през всички 40 години власт на компартията са постоянния дефицит на стоки от първа необходимост, опашки по магазините, ниски доходи и лошо качество на живот.

Шесто управление на ДС, сред чиито задачи е да следи интелигенцията, е събрано част от коментарите в тези среди, във връзка с увеличението на цените.

Така например служители на Българската телеграфна агенция са коментирали, че хората с по-високи доходи ще понесат по-безболезнено покачването на цените, но пенсионерите и тези с по-ниски заплати щели да изпитат сериозни затруднения.

Сред реализаторските екипи на Българската телевизия се говорило, че обществото не е било подготвено за такива мерки.

Точно обратното – средствата за масова информация (тогава те са от пропагандния апарат на режима, б.а.) съобщавали за изпълнение и преизпълнение на плана в предприятия и заводи.

Хората роптаели и срещу формулировката на постановлението, че цените на услугите се повишавали „уж с цел да се подобрят”.

Изразено е мнение, че повишаването на цените на електроенергията, водата и горивата ще доведе до увеличение на цените на всички стоки.

Хората недоволствали и също така срещу това, че никой от виновните не бил наказан за положението. Даже се стигало до извода, че някой на ръководен пост умишлено вършил неща, които създавали отрицателно отношение сред хората.

Студентите пък изразявали сериозно безпокойство от режима на тока. Гръцки студент път се учудвал как в една „развита социалистическа страна” нямало достатъчно електроенергия.

В информацията са цитирани изказвания на журналисти, един от които е „увеличението на цените засягало в дълбочина интересите на хората”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.

 


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов