|
Държавна сигурност: Без доверителните връзки оперативната работа по туризма е немислима ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Юни 2020 08:33

alt

 

Само едно отделение във Второ управление на ДС (контраразузнаването), натоварено с разработването на туризма в София, е разполагало с внушителния брой от над 130 доверителни връзки (ДВ) и то в средата на 60-те години на миналия век.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Ползването на доверителните връзки от 4-то отделение, 2-ри отдел на Второ управление на Комитета за Държавна сигурност от 1966 г. (в периода 1965-1969 г. ДС е изведена от МВР и обособена в Комитет за Държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет с премиер първия секретар на БКП Тодор Живков, б.а.).

 В строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния апарат на ДС от 1956 г. e дадено следното определение за доверителна връзка:

„В отделни случаи, когато вербуването на агентура е нецелесъобразно и са изчерпани всички други възможности, разрешава се за изпълнението на някои задача на органите на ДС да се установяват доверителни връзки с лица из средите и членовете на БКП, активисти на ДНСМ и други проверени и патриотично настроени граждани, умеещи да пазят тайна и годни да изпълняват възложените им оперативни задачи.”

Въпросните над 130 доверителни връзки са използвани от Второ управление на КДС за следене на хората в хотел- ресторантите „Балкан”, „Рила”, „Славия” и „България, бар „Астория”, както и ресторантите „Крим” и „Плиска” в столицата.

„По хотелите и ресторантите ДВ се ползват главно по настаняване на чужденците в желаните от нас стаи и маси, при провеждане на технически мероприятия, засичане на връзки на чужденци с българи, по изземване на литература, целяща идеологическа диверсия, при носене на стоки с явно търговска цел, при външно наблюдение и т.н.”, се посочва в документа.

От Държавна сигурност подчертават, че „между оперативните работници и доверителните връзки се поддържа ежедневен контакт, а при необходимост се провеждат срещи. ДВ вършат голяма по размери и ценна работа. Без тях оперативната работа по обслужваните от нас обекти е немислима”.

В строго секретната справката са дадени няколко примера на работа на доверителни връзки.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов