|
Когато Политбюро на БКП решава кой и как да бъде съден ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Май 2020 19:32

alt

 

В един от най-мрачните периоди на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия върхушката в компартията – Политбюро – е решавала кой и как да бъде осъден.

За това свидетелства препис на решение на Политбюро на ЦК на БКП от 15 февруари 1951 г., с което се „постановява” как да се подходи по следствието срещу група арестувани високопоставени членове на партията, обвинени в „трайчокостовския заговор”.

Преписът от документа е запазен в архивите на ДС, откъдето desebg.com го публикува онлайн.

По това време начело на БКП и комунистическото правителство Вълко Червенков (подписал документа), към който тоталитарната диктатура е изградила култ подобно на Сталин в СССР.

Той има богато минало на терорист в нелегалните терористични групи на компартията през 20-те години, а след това е съветски агент в Коминтерна (женен за сестрата на друг виден коминтерновец Георги Димитров).

От документа се разбира как в началото на 50-те години Политбюро играе роля на държавно обвинение и решава кои от разследваните партийни членове, набедени като трайчокостовисти, следва да бъдат предадени на съд.

Такива са видните комунистически фигури Петко Кунин, Иван Масларов, Георги Ганев, Стефан Богданов, Петър Семерджиев и др.

Дадени са указания и как да бъдат съдени някои от лицата, подложени на следствие.

Например, е указано комунистическият главорез Лев Главинчев, избил над 200 души без съд и присъда, да бъде съден отделно от гореизброената група като „авантюрист, чужд агент и за злоупотребление” (Главинчев е реабилитиран от Тодор Живков през 1956 г. и дори му кумува, а освен това го прави депутат, б.а.).

Дадени са указания и кои паритйци да бъдат освободени и кои да се доразследват.

Решението на политбюро завършва с указание към министъра на вътрешните работи „в борбата за разкриване и разгром на вражеските елементи” да „се пресичат  и изкореняват всякакви тенденции, останали от миналото, да се заобикаля ЦК на Партията под каквато и да е форма”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов