|
Комунистическият режим убива и ранява мирни демонстранти срещу „възродителния процес” при Майските протести 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Май 2020 19:15

alt

 

Дори в своя залез комунистическият режим начело с Тодор Живков не се посвенява да убива и ранява хора, дръзнали да излязат на мирен протест срещу тоталитарната власт на БКП.

Това разкрива документ на Главно следствено управление на МВР-ДС от май 1989 г., който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Проведени следствени действия във връзка с масови вълнения из средите на лица с възстановени български имена, подписана от началника на ГСУ – МВР-ДС ген. Костадин Коцалиев.

Документът осветява разпръскването на сила на мирните протести на български граждани от турси произход, които протестират срещу нарушените им човешки права през месец май 1989 г. – протести, останали в историята като т. нар. Майски събития.

Те започват на 20 май 1989 г. в селата Пристое и Климент, Варненска област, където около 5000-6000 мъже и жени с насила сменени имена по време на „възродителния процес” от 1985 г. се отправят на мирен протест в гр. Коалиново.

Те са разпръснати, като един от протестиращите умира (според следствието от сърдечна недостатъчност). Ранени са служители на реда.

На следващия ден в с. Тодор Икономово множество протестиращи около 2000 души влиза в стълкновение с властта, при което са убити двама от протестиращите и други 20 са ранени.

В документа са изредени и още подобни демонстрации в Дулово, село Ябланово – Бургаска област и Джебел – Хасковска област.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1990”, том 2, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов