|
Масов мор на животни от глад по комунистическо време ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 19 Март 2020 19:07

alt

 

В началото на 50-те години на ХХ век, по време на управлението на първия секретар на БКП Вълко Червенков в едни от най-мрачните години на комунистическия режим, в България се е стигнало до масов мор в животновъдството, причинено от недояждане на животните.

За това свидетелства документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи Руси Христозов от 23 декември 1950 г.

 „През последните месеци зачестиха случаите на масово изгладняване, измиране и унищожение на работен и продуктивен добитък в ТКЗ и частните стопанства в цялата страна”, се казва в документа.

Посочени са и конкретни примери, като Ломска, Луковитска и други околии, в които в кооперативните обори са измрели десетки коне.

Подобно е било и положението в Беленско, Толбухинско (Добричко, б.а.), Свищовско, Михайловградско (Монтанско) само за няколко вечери са измрели десетки коне в ТКЗС.

На други места пък е установено, че новопостъпили в ТТКЗС селяни колели животните, които е трябвало да внесат в кооперативното стопанство.

„Всичко това става пред очите на органите на Народната милиция”, гневи се министърът и посочва, че въпреки това не е постъпил нито един сигнал.

„Такова безгрижие, стигащо до политическа и служебна слепота, не бива да се търпи”, допълва той и заповядва редица действия, които съставът на МВР-ДС е трябвало да предприеме срещу масовия мор на животни в ТКЗС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов