|
Държавна сигурност в дамската тоалетна: Работници се готвят за стачка ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Март 2020 21:55

alt

 

Държавна сигурност е следяла за анонимни надписи със съдържание, насочено срещу режима, дори в тоалетните, включително и в дамските, по времето на тоталитарното управление на БКП.

Това разкрива документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително специално съобщение относно: Негодувание на работниците при текстилен комбинат „Марица”, поради малките надници и ненавременното изплащане на заплатите.

Документът е от 1953 г. и е подписан от зам.-началник на Окръжното управление на МВР-ДС в Пловдив.

От него става ясно, че е забавено откриването на един нов цех в комбината. Сред работниците в него обаче е назряло негодувание, тъй като работили повече от 5-6 месеца, а получавали по 10-11 лв. надници.

Ръководството на предприятието се оправдало с, че трябвало да пусне целия завод и тогава да вдигне надниците.

Ниското заплащане обаче не се е оказал единствен проблем, констатирала ДС. Оказало се изплащането на заплатите се бавело с няколко дни.

„Това положение създава още повече негодувание сред работниците, в резултат на което в дамския клозет на тъкачния цех е забелязан лозунг със следното съдържание: „Работници се готвят за стачка”, посочва ДС.

За изясняване на създалото се положение ДС насочила агентурата си, а по друга линия е ангажирано партийната организация.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците”, издание на Комисията по досиета, 2015 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов