|
Когато контраразузнаването търсеше червените пари на българската комунистическа върхушка в Швейцария ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Март 2020 23:05

alt

 

Веднага след краха на комунистическия режим в края на 1989 г. Националната служба за защита на конституцията (НСЗК) –новосъздадената контраразузнавателна служба на мястото на трансформираното Второ главно управление на ДС е правила проучвания за евентуално търсене на изнесени от комунистическата върхушка около Тодор Живков червени милиони на Запад и по-конкретно в Швейцария.

За това свидетелства документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт относно проведена среща с агент „ДИМИТЪР” на началника на 04 отделение в отдел 12 на НСЗК от март 1990 г.

От него става ясно, че на агента е възложено да установи „как и къде могат да бъдат внасяни пари в швейцарски банки от наши бивши държавни и партийни ръководители”.

Изразено е мнение, че вероятно подобни финансови операции са извършвани от зетя на Тодор Живков – Иван Славков. И то не само в Швейцария, но и други западни банки в Австрия, Люксембуг и Холандия (днес Нидерландия, б.а.).

По мнение на неназован източник (името му е аномизирано в документа от Комисията по досиетата, тъй като се явява т. нар. трето лице по смисъла на Закона за защита на личните данни, б.а.) такива средства са пръснати по множество банки и могат да бъдат получени от държавата, като едно от изискванията е лицето, което ги притежава е да бъде ефективно осъдено.

Ако са извършвани сделки със злато, то такива операции са правени само в Швейцария.

Изразено е и становище, че е възможно да не съществуват банкови сметки, а с изнесени пари да са закупени фирмени акции, които са анонимни.

Интересно е, че прокуратурата арестува и разследва Иван Славков за злоупотреби със средства като председател на БОК при кандидатурата на София за зимна олимпиада и за незаконно притежаване на огнестрелни оръжия, но след кратък престой в ареста той беше освободен, а прокуратурата така и не успя да докаже вината му по повдигнатите обвинения.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов