|
Режимът на БКП изселил 6300 семейства до смъртта на Сталин ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 02 Март 2020 20:37

alt

 

Тоталитарният комунистически режим е изселил 6300 семейства до пролетта на 1953 г. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад относно: Извършената работа от комисията при МВР по уреждане на въпроса с изселниците.

Документът е от май 1954 г. и е адресиран до министъра на вътрешните работи Георги Цанков.

След смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин на 5 март 1953 г. в СССР настъпва известно разхлабване на репресивните мерки, което се отразява в останалите страни от съветския лагер, включително и в България.

Към 1953 г. тоталитарното управление на БКП е поддържало изселнически режим, чрез който в различни краища на страната са били изселени 6300 семейства на хора, определени от режима като „вражески”.

След смъртта на Сталин е взето решение за вдигане на този изселнически режим и е съставена комисия в МВР-ДС, която е трябвало да се произнесе по положението на въпросните 6300 изселени семейства.

От документа става ясно, че комисията се е произнесла за 4775 семейства. Тя констатира, че „на редица граждани им е отнето жителството без да има основание за това”.

Комисията е отменила изселническия режим за 4292 семейства. За 483 семейства са дадени данни как се разпределят по причини за изселването.

Сред тях има семейства на бивши министри, индустриалци, търговци, фабриканти, офицери, белоемигранти, служители в полицията и семейства на лица, определени от режима като изменници на Родината, които са избягали от комунистическата диктатура.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов