|
ДС се грижи за сигурността на дните на съветската култура ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 01 Март 2020 08:49

alt

 

По времето на тоталитарния комунистически режим Държавна сигурност се е грижила за сигурността по време на провеждането на дни на съветската култура в страната.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план относно: Провеждането на агентурно-оперативни и охранителни мероприятия за недопускане на вражески актове по време на дните на съветската култура 25 октомври – 3 ноември 1978 г. в Русе.

Честването на съветската култура е част от съветизацията на България и стремежа на върхушката на БКП да се докарва пред Кремъл десетилетия наред, изолирайки българската култура от европейските и световни процеси в културната област.

Документът показва, че режимът в НРБ се е опасявал от антисъветски настроения и при провеждането на подобни, спускани отгоре мероприятия задачата на Държавна сигурност е била да хвърли всички усилия за недопускането на антисъветски прояви.

В случая с дните на съветската култура в Русе през 1978 г. е наредено цялата агентура на Държавна сигурност да бъде впрегната за обработка на „вражески елементи”, за които може да се предполага, че ще развият подривна дейност”.

Разпоредена е и охрана на Дома на българосъветската дружба в дунавския град за недопускане на посегателства върху окрасата и поставянето на секретен пост.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов