|
ДС: С извращения създават ТКЗС – масови произволни арести, побоища, изпращане в ТВО ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 22 Февруари 2020 20:18

alt

 

Допуснати са извращения при създаването на трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС), като това става с масови произволни арести, побоища, незаконно изпращане в лагери, среднощни агитации по домовете и др.

Констатацията е на самата Държавна сигурност, а упреците са насочени към партийни и местните органи на власт, които са се разправяли поголовно със селски стопани, които по една или друга причина не са привлечени от идеята за включване в ТКЗС.

Признанията на репресивния апарат на БКП достигат днес до нас благодарение на запазените архиви на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува един от тези архивни документи, разкриващи престъпленията на комунистическата върхушка по места.

 Той представлява строго секретна справка относно: Вражески прояви във връзка с масовизацията на ТКЗС и взетите мерки против подбудителите. Той е на ДС и е от 1950 г.

В него Държавна сигурност признава, че са допуснати редица извращения като нарушаване на принципа на доброволността при изграждането на ТКЗС, масови и произволни арести от
страна на местните, околийските административни и партийни органи без достатъчно диференциран подход и опит за въвличане на селските стопани в ТКЗС, заплахи и насилие, уволнения, дори среднощна агитация в домовете на хората за влизане в ТКЗС.

Посочени са и конкретни примери в населени места във Врачанско, Плевенско, Софийско, Търновско и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов