|
МВР-ДС създава специален батальон да пази комунистическата върхушка от „народната любов” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Февруари 2020 22:33

alt

 

През 1965 г. към Пето управление на Държавна сигурност (Управление за безопасност и охрана), известно повече като УБО, е създаден специален мотострелкови батальон (300-1300 души състав) за нуждите на охраната на комунистическата върхушка.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП относно: Необходимостта от създаване на специален мотострелкови батальон за нуждите на охраната, осъществявана от МВР – Пето управление.

Подписан е от министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков през месец май 1965 г.

Той се аргументира с факта, че обезпечаването на сигурността на партийното и държавно ръководство и се е затруднило след съкращаването на вътрешни войски (по време на своето съществуване те не са подчинени на Министерството на народната отбрана, а на МВР-ДС, б.а.).

„В случай на евентуални опити за нападение на партийното и държавно ръководство или охраняваните обекти [УБО] не е в състояние да реагира незабавно и с достатъчна сила за ликвидиране на създалата се опасност”, посочва министър Диков.

Той се позовава на опита на охрана на ЦК на КПСС. Предвидено е в сградата на ЦК (партийния дом) и сградата на Министерския съвет да има постоянна охрана от 15-17 души.

Специалният мотострелкови батальон (в следващите години се разраства до цял полк – 3000-5000 души състав, б.а.) е разположен край бившия царски дворец „Врана” (днес там е разположена жандармерията, б.а.) – местоположение, което дава възможност за незабавна реакция при нужда.

„Като се има предвид задачите, които ще изпълнява специалният мотострелкови батальон и това, че по щат той ще бъде към Пето управление [на МВР-ДС], необходимо е офицерският и сержантския състав да бъде по ДС”, уточнява Диков.

Той подчертава, че създаването на полка нямало да оскъпи охраната, тъй като редовият състав в батальона е щял да бъде от младежи, които отбиват военната си служба.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов