|
Предприятия за принудително заселване на лица, „отклоняващите се от обществено полезен труд” при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Януари 2020 23:20

alt

 

През 60-те години на миналия век по време на комунистическия режим са съществували предприятия, в които са изпращани лица, за които тоталитарното управление на БКП е приемало, че са се отклонявали от „обществено полезен труд”.

Това разкрива архивен документ от Министерството на правосъдието, запазен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява заповед по съдебно производство от август 1962 г. на зам.-председателите на Комитета по труда и цените и Министерството на правосъдието.

Изпращането на принудителен труд е една от принудителните мерки на режима, които тя използва за изселване на хора, неудобни на режима.

Сред предприятията, определени като места за принудителен труд са язовирите „Медет”, „Жребчево”, „Антон Иванов”, държавна металургично предприятие „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица изток”, редица държавни земеделски и горски стопанства, както пътни строежи.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов