|
Как архивът на МВР се възпротиви на решението на парламента да се отварят досиетата на агентите на ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Януари 2020 16:52

alt

 

Малцина си спомнят, че преди 30 години първият опит за отварянето на досиетата на Държавна сигурност започва с решение на 7-то Велико Народно събрание през юли да се разкрият сътрудниците на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия сред новоизбраните депутати в парламента след първите свободни парламентарни избори юни месец същата година.

Искането е направено още на първото парламентарно заседание от страна на опозиционния СДС и е подкрепено от другите партии.

 Въпреки това ръководството и състава на служба „Информация и архив” на МВР-ДС се противопоставят на парламентарното решение и в края на 1990 г. се обявяват против решението на парламента, разкриват архивни документи на МВР-ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретен рапорт до министъра на вътрешните работи от ген. Петко Кипров, началник на служба „Информация и архив” на МВР-ДС от 12 декември 1990 г.

Това е броени дни, след като в МВР влиза първият министър на вътрешните работи некомунист след 9 септември 1944 г. – адвокат Христо Данов, който участва на този пост в кабинета на Димитър Попов (след първите свободни избори министри са хора на БСП – ген. Атанас Семерджиев и Пенчо Пенев, б.а.).

Началникът на архива на МВР-ДС ген. Петко Кипров заявява на министъра, че „му е трудно да приеме правилността на решението”.

Това е изключително нагло поведение и безпрецедентен пример на неизпълнение на висшия орган в държавата – парламента.

Както и абсолютно недопустимо нарушение на единоначалието в система като МВР.

Посочено е, че на министъра е изпратена декларация за несъгласие от 32-мата служители на архива, която е изпратена и на парламента и на президента.

Съпротивата донякъде е обяснима, тъй като архивът на МВР-ДС е последната преграда към изпълнението на парламентарното решение за частично отваряне на досиетата.

Това и така не се случва. През април 1991 г. малко преди Парламентарната анкетна комисия за досиетата да излезе с решение в парламента в два столични вестници е публикува списък-компромат с име на депутати, сътрудници на идеологическото управление на ДС.

Това предизвиква скандал в Народното събрание и комисията, оглавявана от депутата от БСП Георги Тамбуев, е закрита. Така приключва първия опит за отваряне на досиетата и то само на депутатите.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов