|
ДС мечтае през 1989 г.: Прибираме Петър Младенов и групата му, и ги застрелваме някъде в задния двор ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 03 Декември 2019 15:38

alt


„Но нека да помечтаем малко… Автобусът [с бойния резерв] влиза в съответната резиденция. Ние слизаме. Влизаме. И там ни среща.. кой? Аз, например, бих казал Милко Малев (началник на кабинета на Тодор Живков, б. ред.). Много е чаровен. Той така ни насочва и ни казва – ето тия тука [Петър] Младенов (заместил Живков начело на БКП на 10 ноември 1989 г., б.а.) и компанията му, тези така и така – съвсем бегъл инструктаж и ние ги прибираме. И вече въпрос на техника е. Може така да ги разстреляме някъде в задния двор”.

Това са разсъжденията на курсант във Висшата школа на МВР-ДС (виж последната страница на документа по-долу) броени дни след 10 ноември 1989 г., когато пленум на ЦК на БКП приема оставката на своя ръководител Тодор Живков, подадена под съветски натиск.

Мислите на бъдещия офицер от ДС за вероятното ликвидиране на министъра на външните работи Петър Младенов и други членове на Политбюро, като Андрей Луканов, за да се предотврати смяната на Тодор Живков, са запаметени в документ, съхранен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява текст на „Предложения, въпроси, мнения, направени на събранията на първичните партийни организации и съвещанията с актива на поделенията към ръководството на министерството” от 5 декември 1989 г.

Става въпрос за партийните организации в различните поделения на МВР-ДС, които са били отправени към ръководството на силовото министерство и по този начин са запазени в архива на ДС.

От документа става ясно, че в деня на Ноемврийския пленум (10 ноември 1989 г.) в школата на МВР-ДС в Симеоново е била организирана група от школници, която е представлявала нещо като боен резерв и е очаквала указания.

И много други пасажи в документа предизвикват интерес. Като цяло той илюстрира напрежението и хаоса в МВР-ДС как да се действа в променените условия след принудителното оттегляне на Тодор Живков.

Документът е публикува (със съкращения между 12 и 56 лист) в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов