|
Мерки на ДС от 1989 г. за недопускане на български специалисти и учени да се устройват на работа в чужбина ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Ноември 2019 23:47

alt

През септември 1989 г., два месеца преди началото на разпада на тоталитарната комунистическа система в НРБ, е разширена възможността за пътуване на българските граждани в чужбина, но  МВР-ДС са предприели изпреварващи мерки за недопускане на изтъкнати специалисти и учени да напускат страната и да се устройват на по-добра работа в други (западни) страни.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно окръжно на тогавашния министър на вътрешните ген. Георги Танев до началниците на централните оперативни поделения, Софийското градско и областните управления на МВР от 28 юли 1989 г.

В секретните указания министър Танев се разпорежда да се направят предварителни оперативни прогнози за „лицата, които представляват оперативен интерес, включително и за категориите лица, които са най-склонни към пътуване и могат за създадат затруднения от политически, стопански и идейно-морален характер по съответните линии, обекти и територии на оперативно обезпечаване”.

В документа са изредени редица категории лица, за което е наредено да им се обърне „особено внимание”.

Сред тези категории са научно-техническата интелигенция, висшистите специализанти, утвърдени и перспективни млади учени, технически и медицински кадри, изтъкнати представители и талантливи представители на художествено-творческата интелигенция, студенти, завършващи специалности, нужни на народното стопанство и утвърдени спортисти.

Разпоредено е да бъдат набелязани мероприятия, чрез които МВР-ДС да долавя предварително намерения за „неизгодни за НРБ опити за политическа и икономическа емиграция”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов