|
ДС: Всичко трябва да е под окото ни – от вестниците до партиите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Октомври 2019 23:37

alt
Още в първите години след 9 септември 1944 г. Държавна сигурност си е поставяла за цел да държи под контрол цялото общество – от вестниците, през армията, до политическите партии.

Това разкрива архивен документ от първите години на съществуването на репресивния апарат на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Доклад на началника на отделение „А“ на конференцията на областните инспектори от ДС и такива при Дирекцията на народната милиция (ДНМ) от 1946 г.

По това време Държавна сигурност е отдел към ДНМ и е под нейната шапка.

А отделение „А” в ДС е определено като политическото разузнаване в репресивния апарат, който БКП започва да изгражда по съветски образец.

Едно от централните направления в работата на отделение „А” са политическите партии без значение дали те влизат в отечествения фронт или не.

„Какво ни интересува? Ние сме длъжни на нашия началник и министър да даваме отчет, за това кои са ръководителите на дадена партия в централния щаб, техния живот и техните връзки, слабости, стопанска и друга деятелности, с една дума изцяло да знаем личността на главните ръководители на дадена партия”, се посочва в доклада на началника на политическото разузнаване в ДС, който подчертава, че е необходимо да се знае финансовия живот на тези партии – откъде черпят своите финанси, кой с каква цел ги подкрепя и др.

Особено внимание през 1946 г. ДС обръща на контрола върху печат. „Ние трябва да знаем и всички редакции на вестници, списание и пр. Ние трябва да знаем редакционния състав на тези редакции, да знаем хората”, се заповядва в документа.

Не на последно място е поставен въпросът за контрола в армията. „Ние трябва да знаем ръководните лица на кого служат, как служат и с кого се срещат... Трябва да бъдем постоянно на щрек”, се казва в доклада.

Началникът на политическото разузнаване в ДС заключава по отношение на дейността на отделение „А”: „Работата досега беше така, че работихме с краката си, но сега ще трябва да привикнем да работим с главата си”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов