|
Държавна сигурност създава специален щаб за борба срещу гражданските организации преди 30 години ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Октомври 2019 13:49

alt

В началото на 1989 г. комунистическият режим, ръководен от Тодор Живков, е създал специален оперативен щаб в МВР-ДС за координиране на действията на тоталитарното управление с появилите се предната година различни граждански организации.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна заповед относно: Създаване на щаб за работата по т. нар. „независими” структури с негативна, вредна и враждебна насоченост.

Заповедта е от 16 февруари 1989 г. и е подписана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

 От документа става ясно, че необходимостта от създаването на подобен щаб са възникването на Обществения комитет за екологична защита на гр. Русе, Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, Независимото дружество за защита правата на човека и независимия синдикат „Подкрепа”.

„Инициатори за това са враждебно-престъпни елементи, обидени, непризнати и с неудовлетворени амбиции лица, главно из средите на интелигенцията, включително и такива с определено обществено внимание”, посочва министърът на вътрешните работи ген. Танев.

Той посочва, че въпреки взетите мерки тези „официално непризнати структури” спекулират с „процесите на демократизация и гласност” и „продължават да се домогват до формиране на опозиционни настроения и групи, недоволство и съпротива срещу линията и подходите на БКП за провеждане на преустройството”.

Министър Танев подчертава, че те са подкрепяни от „вражески радиостанции” изменници на Родината и „реакционни буржоазни издания”.

За „подпомагане” на ръководството на МВР-ДС в организацията по работата му срещу тези „структури” министърът създава щаб.

Той се ръководи от началника на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия ген. Антон Мусаков.

В него са включени и ръководни кадри от различните управления на Държавна сигурност, сред които Първо и второ главни управления, Главно следствено управление, Оперативно-техническото управление и др., но най-много са от Шесто управление на ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов