|
ДС признава: Има безобразия на някои наши другари в ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Октомври 2019 18:25

alt

В някои от селата на Панагюрска околия са допуснати безобразия от членове на комунистическата партия при създаването на трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС), а други са ръководени неуместно.

 Това признава Държавна сигурност през 1949 г. в документ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад за състоянието на ТКЗС в Панагюрска околия, Пловдив от ноември 1949 г., адресиран до началника на сектор ДС в Пловдив.

„Някои от ръководителите на ТКЗС по места не умеят да ръководят правилно стопанствата, а други съзнателно не изпълняват правителствените нареждания с оглед на повече печалба”, се посочва в доклада на инспектора от ДС, който е извършил обиколка в тогавашната Панагюрска околия.

Така например в село Бъта не е разрешено на частните стопани да използва известен процент от овощните насаждения въпреки разрешението на правителствена комисия. Местните комунисти обаче не разрешили ползването, което дало повод в „ръцете на опозиционна настроените елементи”.

Проблемът се разиграл по време на предстоящи парламентарни и местни избори.

Мудно се ръководило ТКЗС в село Дюлево. ДС констатира, че земеделското стопанство в село Смилец е неправилно изградено още веднага след 9 септември 1944 г.

Заставени са да влязат в ТКЗС-то всички 400 семейства с изключение на 10 семейства. Селяните обаче влезли само с половината от имотите и добитъка си, а другата половина ползвали частно.

Последвало е изключване на членове и намаляването им до 138 члена. „Отражението, което даде безобразието на някои наши другари не се ограничи в село Смилец, то беше обект на вражеска пропаганда в цялата околия”, заключават в ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 
alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов