|
ДС заличава надписи „Долу ЦК на БКП”, „Долу Т. Живков” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 20 Октомври 2019 21:10

alt
Масовата анонимна съпротива срещу тоталитарния комунистически режим е създавала сериозни проблеми на репресивния апарат на БКП.

В  Държавна сигурност не само е съществувала структура, чиято задача и да разкрива авторите на анонимните материали, разпространявани в периода 1944-1989 г. срещу управлението на БКП, но и в някои случаи ДС е заличавала компрометиращи срещу режима надписи.

Това разкрива документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно специално съобщение на началника на Софийско градско управление на МВР-ДС относно: Намерени надписи с вражеско съдържание.

Въпросните надписи гласят: „Долу ЦК на БКП”, „Долу Т. Живков” и са открити във фоайето на кооп-ресторант на ул. „Позитано” в столицата от дежурен офицер от УБО-КАТ.

„След предприетите необходими следствено-оперативни действия надписите бяха заличени”, се посочва в специалното отношение.

Любопитно е, че надписите срещу ЦК на БКП и Тодор Живков са открити на 14 октомври 1989 г. – по-малко от месец преди генералният секретар на компартията да бъде принуден от Кремъл да си подаде оставката, а на негово място да бъде сложен също верния на Москва Петър Младенов.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов