|
Държавна сигурност изселва Атанас Буров от София като враг на руския болшевизъм и ОФ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Септември 2019 20:47

alt
През 1947 г. Държавна сигурност изселва от София големият финансист и политик от Народната партия Атанас Буров.

Основанието за това са, че той е определен като „отявлен враг на ОФ” и „враг на руския болшевизъм”.

Това става ясно от документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт до началника на отдел I при Дирекция Държавна сигурност през октомври 1947 г. от началника на IV група на отделение „А”, което се занимава по това време с политическото разузнаване на партиите в България.

 В документа ДС описва политическата кариера и обществено влияние на Буров. Подчертано е, че е осъден след 9 септември 1944 г. (от „народния съд”) като министър без портфейл в правителството на Муравиев (2-8 септември 1944 г.) на една година затвор.

След ДС го следи и сочи като човек, който поддържа връзка със западни дипломати и го определя като „агент на чуждото разузнаване”.

Предложено е да бъде изселен от София и въдворен в провинцията (Дряново) на местожителство.

Буров, който е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919-1920) и на външните работи и изповеданията (1926-1931), е считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на ХХ век.  

По време на Втората световна война Буров е противник на съюза с Германия и на 2 септември 1944 г. става министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев, образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.

Държавна сигурност го разработва от 1947 г., когато му открива активно агентурно досие, за да следи неговата дейност и прояви, тъй като „за него има материали, които го уличават във вражеска деятелност”.

Репресията на комунистическия режим срещу Буров не се изчерпва с изселването. През 1949 г. е въдворен в концентрационен лагер край Дулово. През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор. Първоначално е затворен в Шуменския затвор, а след това е прехвърлен в Пазарджишкия затвор, където умира на 15 май 1954 г.

От началото на 2019 г. името на Атанас Буров бе увековечено в Европейски парламент, като изложбеното пространство в основната сграда на европарламента в Брюксел носи неговото име по предложение на делегацията на ГЕРБ в ЕП.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов