|
ДС извършила масови арести на селяни в Кулско заради неизпълнение на непосилни държавни доставки ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Август 2019 15:16

alt

Държавна сигурност е извършила масови арести на селски стопани в Кулско през есента на 1950 г. като формалният претекст за репресивните действия е неизпълнението на държавните доставки и неизпълнение на плана за плана за есенната оран.

Това разкриват документи от архива на ДС, които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват телеграми от околийския началник на МВР-ДС в гр. Кула до окръжния началник на МВР-ДС във Видин, както и писмо на окръжния началник на ДС до околийския началник на МВР-ДС в Кула.

Истинската причина за крайните мерки на комунистическия режим срещу селяните в Кулско е тяхното нежелание да се включат в създаването на ТКЗС.

През 1950 г. тоталитарното управление на БКП приема т. нар. държавни доставки, които представляват непосилни норми за изкупуване от държавата на селскостопанска продукция от страна на селяните, които не са влезли дотогава в ТКЗС.

В Кулско, където са създадени само няколко ТКЗС, през есента на 1950 г. са изпратени комунистически агитатори, но акцията на режима разчита на насилствени методи, като арести, побоища и изпращане в лагер.

Тези действия срещат не само отпор, но водят до напускане на ТКЗС в някои от селата в Кулско от селяните в през месец март 1951 г.

Властта потушава селските бунтове, останали в историята като Кулските събития, със сила и арести, сред които и на жени и непълнолетни младежи.

Публикуваните по-долу документи предшестват Кулските събития. Арестите от есента на 1950 г. в Кула и околните села са началото на гнева на селяните в този район.

От архивите документи става ясно, че само в рамките на три дни са арестувани 70 селяни.

В писмото на окръжния началник на ДС във Видин до началника на околийския началник на МВР-ДС в гр. Кула още тогава се подчертава, че „не бива да се допуска такова масово задържане на лица и то във вашата Кулска гранична околия”.

В същото писмо е дадено разпореждане как да се процедира: да се подберат от задържавите 15-20 души „най-злостните” и да бъдат дадени на съд. „Подборът на тези лица да се съгласува с Окръжния комитет на БКП”, е нареждането.

Останалите да се освободят, защото задържането им няма да има „добър политически ефект” , и да се говори с тях за изпълнение на плана и да подпишат декларации за това.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов