|
ДС: Взимаме на разработка най-злостните кулаци ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 18 Юли 2019 20:53

alt
През 1951 г. по време на тоталитарното управление на БКП начело с Вълко Червенков, когато се провежда насилственото отнемане на земята от хората, Държавна сигурност е установила и регистрирала всички заможни селски стопани, които по съветски образец е наричала кулаци, а „най-злостните” от тях е взела на разработка.

Това показва документ от архивите на ДС, който deseg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен отчетен доклад за заплануваните и проведените оперативни мероприятия на отделение „Селячество” за първото двумесечие за 1951 г. януари-февруари.

От него става ясно, че по окръзите е изпратена специална бригада от ДС, чиято цел е била да дама указания на местните окръжни управления на МВР-ДС за начина, по който да бъдат установени заможните селяни – кулаци.

По това време отделението е разполагало само с 18 агенти. „Да се създаде масов агентурно информационен апарат, който да е в състояние да сигнализира за всеки опит за вражеска дейност”, е един от направените изводи.

По политическата принадлежност агентурата е вербувана от средите на БЗНС (казионен), безпартийни от ОФ и най-малко от т. нар. вражески среди.

В доклада е поместена информация и за конкретни разработки срещу представители на българското село, както и какви агентурно-оперативни дейности е следвало да бъдат предприети.

При проверка на дейността по окръзите е коментирано, че при някои от разработките цари „пълен хаос”, а на други места е направен извод, че „по нашата линия [селячество] слабо се работи”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов