|
При комунизма: Миньорите в урановата мина в Бухово работили при над 20 пъти от допустимата концентрация на радиоактивен газ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Юни 2019 21:46

alt
Миньорите в урановата мина „Девети септември” в Бухово са работили в среда от 20 до 30 пъти над допустимата концентрация на радиоактивния газ „радон”.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Състоянието на технологичния процес и условия за работа в обектите на Рудоуправление „Девети септември”, гр. Бухово (урановият рудник, б.а.).

Документът е от 1975 г. и е на Районното управление на МВР в гр. Елин Пелин и е адресиран до Софийско градско управление на МВР-ДС.

От него се разбира, че добивът в урановия рудник е започнал през 1945 г. и се е предвиждало да продължи до 1990 г.

Посочено е, че по оперативен път и от други източници са установени „недостатъци” в процеса на работа, които оказват отрицателно влияние върху миньорите.

Основният проблем е сведен до факта, че в рудниците е съществувала лоша вентилация.

„Недостатъчното проветряване на минните изработки от своя страна довежда до създаването на голяма концентрация във въздуха на радиоактивния газ „радон”, който е особено опасен за здравето на миньорите. От 1970 г. до настоящия момент концентрацията на „радона” се движи от 20 до 30 пъти над пределно допустимото съгласно правилата”, се посочва с строго секретната справка.

„Радонът” е определен от Световната здравна организация като канцерогенен за човека и предизвиква рак на белите дробове.

В докладната са изброени и причините, поради които миньорите са поставени да работят в такива тежки и вредни за здравето им условия.

Малко известен факт е, че още при окупацията на България от съветската армия през септември 1944 г. Сталин слага ръка над урановите запаси в България, тъй като почти всички известни към онзи период уранови залежи са на територии, контролирани от Запада. С урана от мина Бухово Съветският съюз извършва първия си ядрен опит.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

 alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов