|
Селяни пред отговорника от БКП за насилствената колективизация: Едни плачат, други се карат, трети псуват ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 07 Юни 2019 15:28

alt
„Как е? Как е кооперацията, по-добре ли сте?” С тези думи зам.-министърът на земеделието Титко Черноколев и член на Политбюро на БКП се обръща към селяните село Горна Гращица, Кюстендилско, през 1949 г. Как те му отговарят разбираме днес от доклада на ДС за обиколката на високопоставения комунистически функционер: „...Едни започнаха да плачат, други да се карат, трети да псуват и да задават най-различни въпроси: Взехте ни нивите, оставихте ни да гладуваме, умираме и други подобни”.

Това е посочено в рапорта на оперативния работник Георги Стоименов от 2-ра охранителна група, 2-ро отделение при 5-ти отдел на Дирекция Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Оперативният работник описва какви мерки е предприел за създаване на кордон около зам.-министъра на земеделието, който е лавният отговорник по това време за осъществяване на политиката на БКП за насилствената колективизация.

На Титко Черноколев обаче се е наложило да чуе и други възгласи на селяните: „Дайте ни нивите, градините”.

Той се опитал да успокои бунтуващите се селяни с обещанието, че ако има някъде грешки те ще бъдат поправени.

Той се оттеглил в канцеларията на селсъвета, но както оперативния по ДС посочва, „народът не си отиваше”. „Започнаха да вдигат трибуни и да държат речи”, описва той картината.

Когато се опитали да изведат зам.-министъра селяните не го пуснали, а една жена се провикнала: „Няма да го пуснем министъра и той да гласува с нас!”

Накрая охраната на Черноколев успяла да направи кордон до колите и да го изведе до тях. Минавайки покрай гневното множество той се провикнал, че до няколко дни всичко щяло да се оправи.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов