|
КГБ дава насоки на сателитните служби за борба с „подривната дейност” на Ватикана ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Май 2019 19:43

alt
В близката история на България има период, в който не само е било немислимо главата на римокатолическата църква да посети България, но Ватиканът е смятан за основен идеологически враг на страните от съветския лагер.

В деня на официалното посещение на папа Франциск в България (5 май 2019 г.) сайтът desebg.com припомня как комунистическият режим в НРБ се е отнасял към Ватикана, изпълнявайки указания, спускани от Кремъл чрез КГБ.

В архивите на ДС са запазени куп свидетелства за тази политика, а desebg.com публикува онлайн един от тях – секретен проект на Основни насоки за организиране на контраразузнавателната дейност на органите на държавна сигурност на социалистическите страни за борба с подривната дейност на Ватикана.

 Той е от 1984 г. и засяга времето, в което на престола във Ватикана е папа Йоан Павел Втори (полският римокатолически духовник Карол Войтила).

От документа става ясно, че през юли 1984 г. в Москва се е провела работна среща на тоталитарните комунистически служби от страните в Източния блок, включително и българската ДС, плюс Куба, чиято цел е била изработването на общи мерки за борба срещу Ватикана. Политиката на Светия престол при папа Йоан Павел Втори е определена като „подривна”.

В работата на работната среща е взел участие зам.-председателят на КГБ ген. Филип Бобков, който преди това ръководи Пето управление на КГБ за работа против дисидентите.

Ръководителите на отделните делегации на тоталитарните служби са приети от председателя на КГБ по това време Виктор Чебриков.

За Кремъл и КГБ и сателитните им служби в Източния блок след избора на Йоан Павел Втори за папа през 1978 г. отношението на Ватикана към социалистическите страни придобил „по-агресивен” характер.

Според КГБ Светият престол се опитвал да се намесва във вътрешните работи на страните от социалистическия лагер и се явявал инициатор на антисоциалистическа пропаганда.

В секретните основни насоки са набелязани редица мерки на тоталитарните комунистически служби срещу Ватикана.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов