|
Как комунистическият режим е измъчвал католиците ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Май 2019 19:04

alt
Комунистическият режим и неговата Държавна сигурност са били изключително жестоки при разправата с католическите свещеници в началото на 50-те години.

За това говорят архивни документи на ДС, някои от които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват строго секретни предложения от следствието на ДС до зам.-министъра на вътрешните работи Георги Кумбелиев за неколкократното поставяне в карцер на отец д-р Дамян Дюлов.

Той е първият арестуван католически представител през 1950 г., с което тоталитарното управление на БКП начело с Вълко Червенков поставя началото на разправата с католическата църква в НРБ.

Отец Гюлов е роден през 1886 г. в с. Секирово, Пловдивско в семейство на католици. Той дълго време ръководи католическия комитет „Добър печат” и е основател и редактор на вестник „Истина”.

Архивните документи на ДС разкриват, че репресивният апарат на комунистическия режим не е успял да пречупи свещенослужителя и заради дръзкото му поведение пред следствието, където той опонира на следователя, е поставен няколко пъти в карцера.

ДС е приела за „нахално и провокативно” неговото твърдение, че е в ареста не защото е престъпник, а защото е католически свещеник.

Също така д-р Гюлов не се е страхувал да заяви на следователя, че твърденията му са „клевета, въображение и измислици”.

При второто му вкарване в карцера за 10 дни следователят е поискал да бъде поставен там с белезници.

Това очевидно не е пречупило свещеникът, защото след това следователят е предложил за трети път е поставен в карцера за срок от 5 дни, но това предложение, не е утвърдено.

Дамян Гюлов е осъден на 12 години затвор през 1952 г.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов