|
Държавна сигурност била по-добра в подслушването от ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Май 2019 19:21

alt
Държавна сигурност се е поласкала, когато офицери от ЩАЗИ останали изненадани от възможностите на репресивния апарат на БКП да осъществява микрофонно подслушване и особено, когато е прилагано с камуфлажи.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Посещението в нашата страна на група ръководни работници на външното наблюдение на ГДР.

Документът е от 1975 г. и е подписан от началника на самостоятелния Втори отдел „Външно наблюдение” в ДС и е адресиран до един от един от зам.-министрите на МВР-ДС.

От докладната става ясно гостите от ЩАЗИ са запознати с оперативния център и неговото оборудване, свързан с външното наблюдение и извършващ техническите операции по подслушване.

В центъра на външното наблюдение се оказват чуждестранните дипломати, централните хотели, чужденците и временно пребиваващите.

„Най-голям интерес, даже изненада, проявиха към работата ни по микрофонното подслушване, особено по камуфлажите. Искаха да им демонстрираме записи (видимо не вярваха на възможността да се направят качествени записи)”, е посочено в докладната записка.

Представителите на ЩАЗИ даже са поискали ДС да им предостави от тази подслушвателна техника.

От своя страна офицерите от източногерманската тайна служба са заявили, че са успешно са решили дистанционното управление на технически средства като камера и бленди и са изразили готовност при интерес от българска страна да им продадат такива.

Представителите на ЩАЗИ са признали, че първоначално не са очаквали от ДС да споделят такива чувствителни подробности по своята работа и са изказали благодарност и желание да се кооперират.

В докладната е подчертано, че гостите от ЩАЗИ не са запознавани с конкретни разработки по външното наблюдение.

Документът е включен в с сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов