|
На основание на опита на съветските другари от КГБ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Март 2019 21:31

alt
Дори и в своите вътрешни реорганизации МВР-ДС е било изцяло зависимо от съветската система, изградена в КГБ и се е равнявало по нея.

За това свидетелстват множество архивни документи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад до Политбюро на ЦК на БКП от министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков относно: Извършването на структури промени и намаляване щата на някои органи на МВР в центъра и по места от август 1962 г.

Още в началото на доклада току що назначения тогава нов министър на вътрешните работи ген. Диков се позовава на „опита на съветските другари от КГБ” за предлаганите структурни промени в репресивния апарат на БКП.

Те са мотивирани със засилване на контраразузнавателната работа на Второ управление на ДС (от 1969 г. – Второ главно управление на ДС, б.а.) срещу капиталистическите страни.

Но на практика във контраразузнавателното управление на ДС се влиза сведения за кратко Трети самостоятелен отдел (1961-1962) за борба с контрареволюционните елементи, който в периода 1953-1961 г. представлява Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията, предшественик на създаденото през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Също така тогава се предлага външното наблюдение и проучване да се обособи като самостоятелен отдел и да се извади от състава на Второ управление на ДС.

Предложена е и прекатегоризация на окръжните управления на МВР-ДС. Въпреки някои съкращения е запазен броя на офицерите от ДС по места.

Предвидено е също така на „уволнените служители да се дадат някои привилегии при пенсионирането, бързо настаняване на работа и отпускането на 3-месечна заплата, осигуряване на възможност за следване във ВУЗ”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов