|
Масовият селски бунт в Кулско: БКП ни тормози с ангария и принудително записване в ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Февруари 2019 20:20

alt

С масови арести, побой, принудителен физически труд и други извращения местните партийни функционери в Кулска околия са принуждавали селяните да се записват в пропагандираните от БКП трудово-кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС) в началото на 50-те години на ХХ век, а специална партийна комисията е констатирала в доклад насилствени методи.

Това разкрива доклад относно: Грубите извращения на партийната и правителствена политика в Кулска околия, който се съхранява в архива на ДС и desebg.com публикува онлайн.

Той е от месец март 1951 г. веднага след масовата селска съпротива в Кулско срещу властта, проявила се в предходния месец февруари същата година.

Комисията включва инспектор от ЦК на БКП, началник от политическия отдел на Гранични войски и главен инспектор от Дирекция Държавна сигурност.

„Ние се осмеляваме да твърдим, че грубите извращения в Кулска околия не трябва да се разглеждат просто като отклонение и изключение от партийната линия. Не! Те са по-типични, по-характерни, по-обикновени явления отколкото правилния подход и правилната партийна и правителствена линия, която е станала изключение”, е посочено в доклада.

В него са описани констатации в гр. Кула и четири села на тогавашната Кулска околия – Раковица, Киряево, Рабово и Извор махала.

Подчертан е фактът на големия брой бягства на български селяни в съседна Югославия в резултат на тормоза с „ангария и принудително записване в ТКЗС”.

Описана е слабата работа на местните и партийни органи, които не разговаряли с хората.

Посочено е, че масово жените от околията бягали в Югославия, както и че онези, които оставали криели мъжете си, а недоволството е прераснало в „масова съпротива срещу обществените инициативи на Партията”.

В доклада са посочени и конкретните насилствени методи, използвани от комунистическия режим срещу селяните от различни села в Кулска околия.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника  „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов