|
Убийствен доклад за ВВС при комунизма: За 1,5 година – 13 загубени летци и 21 самолета ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Януари 2019 19:04

alt

Жестоката чистка на българското офицерство след 9 септември 1944 г. и замяната му с неподготвени кадри на комунистическата партия на практика е превърнала армията в небоеспособна сила.

Това се разбира от доклад до министър-председателя и генерален секретар на БКП от министъра на вътрешните работи Георги Цанков, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка относно: Недостатъците в състоянието на Народната армия и от месец юли 1952 г.

В него се признава слабата боева подготовка във всички видове войски и се прави извода, че „армия като добре организирана сила, добре обучена, политически възпитана и осигурена с мобилизационни запаси засега все още няма у нас”.

Шокираща е оценката на Военновъздушните сили, направена осем години след 9 септември 1944 г., която е водеща в доклада.

„На ниско ниво е боевата подготовка на военновъздушните сили. През последната година и половина във въздушните войски са зафиксирани 42 аварии и 21 катастрофи, предизвикали загубата на 13 летци и 21 самолета”, се посочва в докладната.

„Повечето катастрофи и аварии стават по причина на слабата летателно-техническа подготовка на личния състав и на неспазване на дисциплината във въздуха”, продължава оценката.

„Вместо да организира планомерно, настойчиво обучение на въздушните войски и да мобилизира личния състав да повишава пилотажното си майсторство, командването на ВВС след всяка авария и катастрофа забранява полетите”, се казва още в доклада.

В него е признато, че „командирите на редица части на ВВС избягват да обучават летците да изпълняват сериозни задачи

Направена е и критика и на други родове войски в БНА.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов