|
ДС цензурира разказ за комунистическата власт, съставена от престъпници и мошеници ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Януари 2019 19:29

alt
Държавна сигурност се е изявявала като литературен цензор, като е следяла не само книгоиздаването, но и публикациите в литературните вестници и списания, за да не допуска материали, в които представители на властта да са показани в отрицателна светлина.

За това свидетелстват редица документи от архивна на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка относно: Публикуваният във в. „Литературен фронт” от 14 март 1963 г. разказ „Забраненото поле” от Радослав Михайлов.

Един от главните герои в него е капитан от МВР – началник на милицията в някакъв град, който ловува на забранено място и е трудно подвижен, защото като човек на властта се е „улежал” и надебелял.

А друг герой на разказа е директор на предприятие – активен борец против „фашизма”, който си е издействал по-голяма къща, която преди това била на някакъв капиталист.

Към тях се присъединява пияница, който разобличава милиционера като „престъпник и морално разложен човек”.

Единствен читав герой в разказа е шофьора, който вози изброената група и вижда, че „всички отговорни хора на партията и властта в града са престъпници и мошеници”.

ДС стига до заключението, че читателите ще си направя извода, че онези, които са се борили с оръжие за „установяване на народната власт”, а тогава стоят начело на партийния, стопански и държавен живот са се съюзили с типове като пияницата и вършат беззакония, престъпления и се облагодетелстват лично.

По ирония на съдбата разказът е публикуван в броя на вестника, в който е поместена и речта на съветския ръководител Никита Хрушчов, произнесена пред дейци на изкуството и литературата в СССР.  

В нея той заявява, че „за съжаление случва се някои представители на изкуството да съдят за действителността само по миризмите на отходните места, да изобразяват хора умишлено в уродлив вид...”

Документът е включен в в сборника „Държавна сигурност и средствата за масово осведомяване 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

 

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов