|
Когато Държавна сигурност следеше кой се въоръжава с F-16 ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Януари 2019 21:21

alt
Държавна сигурност е събирала разузнавателна информация кои страни от Южния фланг на НАТО са се въоръжавали с американските самолети F-16 по време на комунизма.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна входяща шифрограма, получена от резидентурата на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от Анкара, Турция.

Документът е от януари 1988 г. и с него резидентурата в Турция информира Центъра в София, че същия месец в Турция ще пристигнат нови четири самолета F-16, закупени от САЩ.

Те са щели да кацнат в авиационната базата „Мюртед” (тя се намира северозападно от Анкара и след 1995 г. е прекръстена на „Акънджъ“, а през 2016 г., след метежа срещу Ердоган, е върнато старото ѝ име, б.а.).

По информация на разузнаването с новите самолети през 1988 г. Турция е щяла да разполага с общо осем F-16.

Предвиждала е половината от тях да дислоцира във въздушната база „Ескишехир” (югоизточно от гр. Бурса, б.а.) или базата „Балъкесир” (югозападно от Бурса, б.а.).

Информацията еднозначно илюстрира, че данните за F-16 са от първостепенно значение и важност за ДС.

Показателно е и на кои висши лица са изпратени копия от нея: на първия зам.-министър на вътрешните работи по това време – ген. Стоян Савов, отговарящ в ръководството на МВР-ДС за операциите зад граница, на началника на ПГУ ген. Владимир Тодоров и на съветския съветник от КГБ в ПГУ Одинцов.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският договор срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов