|
Шефът на ДС: Със 7 агенти в телевизията ще плуваме само в коридорите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Януари 2019 13:29

alt
Със 7 агенти в телевизията ще плуваме само в коридорите. Ние трябва да имаме поглед в работата на всички редакции, като се започне от естрадната музика и се завърши с най-сериозните полемики. Предварително трябва да знаем какво ще се излъчва и при необходимост да се вземат необходимите мерки.

Това заявява през 1974 г. тогавашният министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов на среща със състава на отдел 01 на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, който следи интелигенцията, включително и медиите.

Сайтът desebg.com публикува онлайн строго секретните бележки от изказванията на ръководството на МВР-ДС при срещата с отдел 01 на Шесто управление на ДС.

Министър Стоянов, който на практика е прекият ръководител на Държавна сигурност, критикува отдела възмутен от факта, че „как може да се търпи положението в Българската телевизия и радио са има само 11 агенти”.

Той подчертава, че в следващите месеци е необходимо осезаемо да се почувства вербовъчната работа.

„И в радиото, и в телевизията трябва да се подбират за агенти такива хора и специалисти със здрава идеологическа стабилност, хора, с чието мнение ще можем да се съобразяваме, знаейки, че изхождаме от здрава партийна позиция”, заявява още Димитър Стоянов.

Освен министър Стоянов в срещата участва неговия първи заместник ген. Григор Шопов, ген. Петър Стоянов, началник на Шесто управление на ДС, съветския съветник към Шесто управление Семашко, както и ръководителят на съветското представителство на КГБ в НРБ – ген. Иван Савченко, ген. Тодор Радулов от отдел „Военен” при ЦК на БКП и др.

За някои от българските емигранти зад граница, сред които и писателят Георги Марков, Димитър Стоянов не се свени да прикани за "по-остри мероприятия".

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и средствата за масова информация 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов