|
Да не ти пука: Български работници в СССР говорят против Кремъл ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 30 Декември 2018 22:26

alt

Сред работниците, които БКП смята за гръбнака на социалистическия строй по време на тоталитарното ѝ управление, е имало и такива, които не са цепили басма на партийните повели и когато е трябвало да изразят своето недоволство са го правили без да се съобразяват с комунистическата власт.

Български работници, които са работили в съветската социалистическа република Коми през 70-те години на миналия век са отишли и по-далеч – имали са антисъветски прояви насред Съветския съюз!

За това свидетелстват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна докладна записка от полк. Димитър Костов от Международния отдел на МВР-ДС относно: Командировката му до българските строителни групи в градовете Грозни и Аксай.

Задграничната командировка в Коми, където от 1968 г. работят български строители, е осъществена през 1972 г.

Полковникът докладва за преведена среща с наличната агентура на ДС сред работниците, която обаче не е дала съобщения с оперативна стойност.

Дори един от осведомителите отказал да работи, „защото трябвало да съобщава за негови приятели”.

В основата на докладната записка обаче е информация за различни прояви на българските работници, сред които и такива с антисъветски характер, подадени от самите руснаци.

Единият от сигналите е направен срещу български работник – етнически турчин от село Севар, Разградско, който на всичкото отгове е бил и член на БКП. Случаят обаче е третиран като партиен проблем.

Другият сигнал се отнася за български работник от Генерал Тошево, който работил като пазач в гр. Грозни. Той е засечен да прави отрицателни коментари за съветската действителност по време на лечение в болница.

Руснаците предали на офицерът от МВР-ДС списък с цели 17 случая на български строители, които в нарушение на режима за движение на чужденците (уж „братя от векове” по партийната пропаганда, но третирани като чужденци в самия СССР, б.а.) посещавали различни градове без никакво разрешение.

По незнайни причини някои от работниците, уволнени дисциплинарно, се завръщали в Коми, установили още съветските власти.

Посочен е и случай, при който съпруга на изгонен през 1971 г. работник поискала сметка на съветското ръководство в гр. Аксай, защото мъжът ѝ бил уволнен.

От други документи на МВР-ДС става ясно, че заради проявите на българските работници в Коми в Москва е създаден специална група на МВР-ДС, която се е опитвала през следващите години да контролира българските кадри в автономната република и да минимизира техните антисоциалистически прояви.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиета, 2015 г.


alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов