|
Руснаците изпращали дефектни доставки за АЕЦ „Козлодуй” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 29 Декември 2018 21:38

alt
Малко преди разпадането на тоталитарната комунистическа система Държавна сигурност е засякла дефектни съветски доставки за АЕЦ „Козлодуй” и е докладвала за тях.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строга секретна справка относно: Установени дефекти по оборудване, доставено от СССР за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ и забележки спрямо съветските специалисти, участващи в пусконачалните работи.

Документът е от февруари 1989 г. и е подписан от началника на Общинското управление на МВР-ДС – Козлодуй, като е адресиран до началника на Областното управление на МВР-ДС – Михайловград (Монтана).

В негова са изброени констатираните дефекти по внесеното от СССР оборудване за въпросните блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Те са описани подробно в общо 18 пункта, започващи с регенеративния топлообменник на филтърната система и завършват с дефекти във вентилаторите за охлаждане на шкафовете с електронни блокове.

Във втората част на строго секретния документ са докладвани забележки, отправени от българските специалисти към съветските специалисти.

Проблемите са групирани в 11 точки, като се почне от стремеж на съветските работници да отричат проблемите по оборудването, премине се през неуплътненото работно време с решаване на кръстословици и четене на вестници, и се стигне финансови проблеми, водещи до липсата на програми за обучение на специалистите за извършване на разчети за презареждане на 5-ти блок на атомната електроцентрала.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991”, документално издание на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов